Architecture   Navigation   Objects  

Architectural elements for Komsomolsky Prospekt in Perm

Overview   Process  

Task: to improve the avenue.

Komsomolsky Prospekt is one of the central avenues in the city of Perm. It runs along the left bank of the Kama River for over two miles. There is a long promenade in the middle of the avenue. Commissioned by city officials, the studio designers set about to change the face of the Prospekt.

Entrance to the promenade will be decorated by a group of memorable architectural elements

Release date: December 12 2011

Cast:

art director
Artemy Lebedev
architect
Nikita Barinov
typesetters
Iskander Mukhamadeev
Anna Golovina
designers
Georgy Konyaev («level-Dizayn»)
Anna Hufnagel
Tatyana Scherbakova
technical designers
Ksenia Erulevich
Ivan Petrov
editor
Aleksandr Nosikov
project manager
Anastasia Olkhovskaya

General view of the proposed updates.

On the opposite side, at the end of the promenade, there will be sculptures inspired by the technique of folded paper figures.

Origami birds

Beginning of the avenue runs through the historic part of the city. Big beautiful clock is installed on the promenade.

Meet me by the clock

Green areas of the promenade are proposed to be separated from each other by decorative columns and architectural vases.

Crossing to the next segment

Vases play the role of intermediate entrance compositions within the project, pleasing the eye of an ordinary passerby, who is used to the gray city.

Using Perm city’s new colors

The street stalls currently scattered across the street are being replaced by large shops and supermarkets. At the end of the avenue there is a new shopping center.

All the shop buildings have different shapes.

Unity in diversity

Facades of the new shopping center are decorated on the outside with colorful glazed tiles.

Vibrant experiments with space

During the city’s renovations, facades of the buildings will undergo important changes—many will return to their original state. Bleak signs will be replaced with the new ones, created using the Permian typeface.

The way it looked before, with wires and air conditioners spoiling the view
New version with the correct type and without the clutter

The billboards, blocking the daylight and depraving people of their view, will disappear from the walls of the buildings.

Billboard reads: “The house with plenty of sunlight”
The house from which the sun is visible.

Styling of signs will become more restrained. There will only be what’s necessary.

Everything is mixed together
Nothing extra, just what's important

Gray apartment blocks will be rejuvenated.

It wasn’t always like this, but it got to this point.
And this is what it will look like very soon
The new style of the city



Share this page:


© 1995–2017 Art. Lebedev Studio