Identity Interior

Saint Petersburg Polytechnic University Factory of the Future interior

Overview
Task: to come up with a layout, use scenarios and a design concept for a multifunctional space.

Factories of the Future, high-tech manufacturing facilities with innovative equipment, started to appear in Russia. These are next generation establishments that are at the cutting edge of science.

The factories are equipped with super-powerful computers and machines that allow to carry out thousands of tests per second and dedicate most of resources to research and development. As a result, new materials, technologies and solutions are developed making manufacturing products better, cheaper and more effective.

In 2018, one of the Factories of the Future opened at Saint Petersburg Polytechnic University. We came up with a way to combine exhibition space, production area, offices and training rooms in a single facility and offered a design concept of the interior.

Public spaces are on the second level while the manufacturing area, offices and training rooms are downstairs

The Factory of the Future at the Polytechnic University is a multifunctional space designed for various uses. Students study and scientists work here while officials and business leaders come on tours. There is a manufacturing area which is currently used to build the factory’s own electric car!

To comfortably accommodate different groups of people, the factory is divided into zones: work, training, exhibition, meeting, etc. Use scenarios and tour routes were created in advance.

ff interior scheme

Visitors are greeted by a glowing logo of the factory and a welcome area with an information counter.

The interior is clearly futuristic and high-tech: strict blue and white shades, minimalism, cold backlight. Just like in movies about robots!

ff interior logo

The waiting area and the meeting room are also located here.

ff interior room

The factory building is huge with a very high ceiling, which is why we divided the space into two levels. Upstairs are public rooms separated by glass walls. The manufacturing area is downstairs. The glass walls allow officials and businessmen to oversee factory operations without getting in the way of scientists and students.

Public spaces are divided into two parts by the main staircase. Up front is the Control Center, a special zone with three glass walls that allow to see the entire production area at once.

ff interior floors 01
The second level is separated from the manufacturing zone by fireproof glass to satisfy safety requirements. The glass is used as a screen for projecting text, diagrams and graphs

The fireproof glass is thick and its strict geometric shape is balanced by smooth curves of walls and the roof.

ff interior floors 02

The stepped glazing allows to organize convenient exits to the staircase and the balcony.

ff interior stairs

The balcony offers a view of the presentation area. Depending on the route, visitors can arrive here immediately after they enter the factory or at the end of their tour.

Scenarios for both quick and detailed tours were created.

ff interior car
One of the first objectives of the factory is creating of its own electric car

Beneath the Control Center is a meeting room for employees. The gentle turquoise is used in the interior as a supplementary color, softening the cold white palette and making the space feel cozier.

Simple furniture and light fixtures of striking but minimalist shape create just the right atmosphere. The factory appears progressive and futuristic but doesn’t look like a scientific laboratory with fragile equipment. Working in such a space is enjoyable.

ff interior furniture

The wall near the Control Center is black, making it a convenient screen for projecting images. The glass can also be used for the same purpose and if needed, both surfaces can be used at the same time to create two levels of information.

Numbers and facts projected on the glass are overlaid on top of maps, diagrams or photographs that are shown on the wall. Beautiful and informative!

ff interior wall
The display is positioned to be visible from both floors

The multifunctional space with windows located on the second floor acts as a training area or a meeting room.

ff interior meeting room

Next to the balcony is the exhibition space for the factory’s inventions. Here visitors can see what the scientists are currently working on and what they have already created. Information about the exhibits is projected on the wall.

ff interior exhibitions 01

Linear light fixtures in this zone repeat the bends of the factory’s roof.

ff interior exhibitions 02

Bright colors do not offend the eyes in areas where people stay longer but allow to divide the space when necessary.

ff interior light

Large navigation elements help navigate factory floors.

ff interior final

art director

  • Artemy Lebedev

architect

  • Oleg Stukalov

project managers

  • Anastasia Prischepa
  • Svetlana Kost
Made in 223 days
Request a design...